Monopoly Stappenplan

Stappenplan Monopoly

bordspel kado stappenplanU bent wellicht geïnteresseerd geraakt in een Monopoly spel op maat, maar u wilt weten hoe u moet beginnen. Geen nood. In dit stappenplan wordt stap voor stap uitgelegd hoe u samen met Bordspelkado tot een mooi product komt dat volledig op uw wensen is aangepast. Het resultaat is een prachtig gepersonaliseerd Monopoly bordspel.

1. Brainstormen en verzamelen

bordspel kado bedenkenBedenkt welke straatnamen in welke steden u in het Monopoly spel wilt hebben. U mag de bekende iconen in het Monopolyspel vervangen door eigen iconen. Maar ook voor de hoek van ‘Vrij parkeren’ mag u zelf bepalen wat u daar liefst wilt hebben. Ook kunt u zelf de bedragen bepalen. Dit is wel meerwerk. Op het midden van het spelbord kan een foto komen met de titel van het spel, die u ook zelf verzonnen heeft.

2. Creatief aan de slag

bordspel kado schaarVervolgens gebruikt u een Monopoly Excel sjabloon van de Download pagina om daar alles in te vullen. Er is daarin een spelbord afgebeeld met de bekende gekleurde vakken en hoekvakken. U wijzigt in elk vak de tekst. Ook kunt u nu uw eigen teksten gaan schrijven voor de kans-kaarten en de algemeen-fonds-kaarten. Deze vult u ook in uw Excel sjabloon in. Nu  kunt u een keuze maken uit 1 van de 4 typen Monopoly spellen.

3. Mailen of uploaden

bordspel kado mailU stuurt de ver-zamelde foto’s en het Excel sjabloon-bestand naar ons op. Dit kan via Wetransfer naar bordspelkado@gmail.com of per e-mail. En u geeft aan welk spel u bestelt.

4. Corrigeren

bordspel kado checkBordspelkado gaat nu voor u aan de slag. Als wij klaar zijn krijgt u een digitale proef-versie als ontwerp toegestuurd. Deze controleert u op fouten of andere verbeter-punten.  Voorgestelde verbeteringen worden uitgevoerd. Daarna wordt het spel gemaakt.

5. Betalen + verzenden

bordspel kado geldWanneer het spel gereed is wordt het spel  aan u verstuurd. Dit kan op uw huisadres zijn of een opgegeven adres of een Postnl locatie. Op het moment dat het spel aan u verstuurd wordt ontvangt u een factuur met de track en trace gegevens. Deze kunt u dan direct voldoen.

Stap 1: Brainstormen en verzamelen

Het is de bedoeling dat u eigen straten en teksten voor de Algemeen Fonds en Kans kaarten weet te verzinnen.

U zult waarschijnlijk merken dat als u er in uw eentje voor gaat zitten, dat het niet zo makkelijk lukt.
De beste methode is daarom om met vrienden, collega’s en/of familie bij elkaar gaan zitten en eens flink te brainstormen. Kies een dag uit dat u allen kunt en maak er een leuke avond of middag van. U zult merken dat wanneer u in een relaxte sfeer aan de slag gaat, dat dan de verhalen over voorvallen op een gegeven moment vanzelf komen. Het begin zal best even lastig zijn, maar als eenmaal een beginpunt is gevonden, dan komt de een na de ander met een leuk voorval voor op de kaarten.

Eerst kiest u eigen straatnamen met steden. Daarna verzint u de teksten voor op de Algemeen Fonds en Kans kaarten. De bestaande voorvallen op de Algemeen Fonds en Kans kaarten kunt u voor een deel gebruiken, maar u kunt ze ook aanpassen.

Zorg ervoor dat u alles noteert wat er gezegd wordt! Wijs hier 1 iemand voor aan. Een laptop werkt heel plezierig, omdat je achteraf makkelijker dingen kunt corrigeren, dan wel toevoegen. Maar lekker ouderwets met pen en papier kan uiteraard ook.

Zit u even vast in het denk-proces, gebruik dan een lijst met steekwoorden. Door te associëren komen uw hersenen op die manier weer op gang, en voor u het weet kunt u weer een aantal voorvallen bedenken.

De vakjes met een afbeelding kunnen ook naar wens aangepast worden. Ook kunnen er iconen gebruikt worden; die kunnen gemakkelijk op het internet gevonden worden.

Tot slot één van de belangrijkste zaken: de titel van het spel. Deze komt prominent op het bord (en de eventuele doos) te staan en is dus zeer belangrijk. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het bedenken van een pakkende titel kan een flinke breinbreker zijn. U kunt natuurlijk kiezen voor “Het <naam hoofdperso(o)n(en)> Monopoly” of u neemt een deel van een achternaam en plakt daar achter ‘opoly’. Voorbeeld: Polflietopoly. Misschien weet u een bijnaam voor de persoon die vaak wordt gebruikt of iets wat hem of haar in 1 woord kenmerkt. Of in het geval van een bruidspaar een passie die ze samen delen en waar ze helemaal voor gaan.

Stap 2: Creatief aan de slag

U heeft inmiddels straatnamen kunnen bedenken en u heeft voor bijvoorbeeld de bedrijven op het spelbord een eigen idee bedacht. Voor het hoekvak van “Vrij Parkeren” heeft u zelf een ingeving gehad; bijvoorbeeld: “Met Pensioen”. Voor de “Gevangenis” mag u ook een eigen “opbergplaats” verzinnen.

In stap 2 werkt u alles wat u bedacht heeft uit in de Excel sjabloon.

Allereerst is het aan u te bepalen welk type spel u wilt:

 • Welk type spel wilt u?
 • U kunt kiezen uit alleen een 50 cm spelbord voor bij uw bestaande Monopoly spel.
 • Dan is er de mogelijkheid van een 50 cm spelbord in een standaard vierkante doos van 25 cm.
 • Als laatste kunt u kiezen voor een 50 cm spelbord met een 25 cm vierkante gepersonaliseerde doos.

Oké, u heeft een keus gemaakt om creatief aan de slag te gaan om straten en teksten voor de kaarten verzinnen. Dan volgt hier het plan van aanpak:

 1. Download allereerst het Monopoly Sjabloon in Euro’s of het Monopoly Sjabloon in Guldens.
 2. Ga vervolgens aan de slag met het bedenken van de straatnamen en kaartteksten. Hiervoor gebruikt u het zojuist genoemde monopoly sjabloon. U bepaalt de volgende zaken:
  • straten met plaatsnamen
  • u kunt de bedrijven vervangen door een eigen idee
  • zonodig zelf bepaalde bedragen – dit is meerwerk van 50 euro
  • teksten voor de Algemeen Fonds en Kans kaarten
   U kunt gebruik maken van de steekwoorden
  • U bepaalt of u in de hoeken een wijziging wilt
  • U bepaalt welke images of iconen in het spel komen
  • U bepaalt de Middenfoto
  • U noteert de titel in het betreffende vak. Deze titel komt ook op de gepersonaliseerde doos als u daarvoor gekozen heeft.
 3. Pas de vakken in de Excel Sjabloon Sheet aan. U vult de straatnamen en de plaatsen in. Het spelbord ziet u in het vierkant afgebeeld met de kleuren zoals in het echt. Dus dat kan niet missen.
 4. Moet u een foto of icoon zoeken, dan is het handig om de hulp in te schakelen van de foto-website flickr of google afbeeldingen. Een steekwoord levert vaak honderden fotoresultaten op; u heeft het letterlijk voor het uitkiezen. U kunt ook iconen zoeken op het internet.

Gelukt? Gefeliciteerd! Een van de belangrijkste en meest uitdagende taken zit er nu op.

Stap 3: Mailen of Wetransfer

Dan is het nu tijd om alles op te sturen. Foto’s kunnen digitaal en dan per mail of via Wetransfer worden verstuurd. Dit kan naar het e-mail adres: bordspelkado@gmail.com

Hier staat de uitleg om met Wetransfer te sturen – is makkelijk.
Klik de link aan: opsturen bestanden met Wetransfer

De volgende zaken stuurt u op:

 1. Foto’s digitaal
  De middenfoto , minimaal 3000 x 1860 pixels
  Kleine foto’s of Iconen, minimaal 400 x 400 pixels of 400 x 260 pixels
 2. Het ingevulde Excel sjabloon-bestand
  • straten en plaatsnamen invullen
  • teksten voor de Algemeen Fonds en Kanskaarten invullen
 3. Uw adresgegevens
 4. Uw 06-nummmer
 5. Wanneer u het spel in uw bezit wilt hebben; dit ivm de planning

Stap 4: Corrigeren

Bordspelkado gaat nu voor u aan de slag om de teksten en foto’s van het door u ingevulde Excel sjabloon te plaatsen in het te maken spelbord. Dat zijn de 28 vakjes. De middenfoto wordt ook geplaatst. Indien u heeft gekozen voor de gepersonaliseerde doos, dan komt op de zijkanten van de doos ook de titel te staan.

Van Bordspelkado krijgt u een digitale proef-versie toegestuurd van het spelbord en van de doos indien van toepassing. Deze controleert u op fouten of andere verbeter-punten. Voorgestelde verbeteringen worden uitgevoerd en dan wordt het spel gemaakt.

Stap 5: Betalen en verzenden

Op het moment dat het spel gereed is, worden de track en trace gegevens van Postnl met de factuur naar u gestuurd. De factuur kunt u dan direct voldoen. De verzendkosten bedragen € 7,25 en voor België € 13.- Daarna wordt het spel daadwerkelijk bij Postnl afgeleverd.
De volgende dag wordt het bordspel door Postnl bij u aangeboden. Het is ook mogelijk om het spel naar een Postnl locatie te laten verzenden.