Jarige spelregels

Spelregels – Ganzenbord voor een jarige of jubilaris

ganzenbord jubilaris jarigeGanzenbord voor een jarige of jubilaris lijkt veel op traditioneel ganzenbord. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.
Dit zijn de spelregels voor een jarige ganzenbord met kaartjes. Voor de versie zonder kaartjes gelden iets afwijkende spelregels.

In de spelregels is een fictief persoon Piet opgevoerd.

Het spel in het kort

Het … spel (hier kunt u een zelf bedachte naam voor het spel invullen) is het spel waarin Piet centraal staat. Tijdens het spelen doorlopen de deelnemers zijn leven en komen te weten wat Piet allemaal beleeft heeft en wat voor een persoon Piet is. De speler die het eerste bij het eindpunt is, heeft gewonnen.

Het minimum aantal spelers is twee, het maximum aantal spelers is 6.

Doel van het spel

Als eerste bij het eindpunt komen (de grote foto van Piet op het midden van het spelbord).

Inhoud van het spel

  • 1 speelbord
  • 6 pionnen
  • 1 dobbelsteen
  • 25 kans/vragen-kaarten
  • spelregels

Voorbereiding

  1. Vouw het bord open en leg het met de speelkant naar boven
  2. Schud de kaarten en leg ze op de aangegeven plek of naast het bord
  3. Elke speler kiest een pion
  4. De pionnen worden neergezet op de foto van de jonge Piet (linksonder op het spelbord). Dit is het startpunt.
  5. De dobbelsteen bepaalt wie er mag beginnen. Wie het hoogste aantal ogen gooit mag beginnen, gevolgd door de speler aan zijn of haar rechterkant, enzovoort.

Het spel

Als je aan de beurt bent, gooi je met de dobbelsteen en verplaats je jouw pion het gegooide aantal ogen. Het vakje waarop de pion terecht komt, bepaalt wat je moet doen.

Lees de tekst in het vakje hardop voor en voer de daar gestelde opdracht uit. Als de opdracht luidt dat je een kaart moet pakken, lees dan vervolgens ook de kaart hardop voor en voer de opdracht uit of geef antwoord op de vraag.

Soms luidt de opdracht dat je een x-aantal vakjes naar voren of achteren moet of dat je nog een keer moet gooien. Je komt dan op een nieuw vakje. Voer direct ook de opdracht van dit nieuwe vakje uit voordat een volgende speler aan de beurt is. Ga zo door totdat alle opdrachten zijn uitgevoerd. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Er mogen meerdere pionnen tegelijkertijd op een vakje staan.

Einde van het spel

De eerste persoon die bij het eindpunt komt heeft gewonnen. Het spel gaat door totdat de laatste speler bij het eindpunt is gekomen.