Ganzenbord Stappenplan

Stappenplan Ganzenbord

bordspel kado stappenplanU bent wellicht geïnteresseerd geraakt in een ganzenbordspel op maat, maar u heeft geen idee hoe te beginnen. Geen nood. In dit stappenplan wordt stap voor stap uitgelegd hoe u samen met Bordspelkado tot een mooi product komt dat volledig naar uw wensen is aangepast.

1. Brainstormen en verzamelen

bordspel kado bedenkenGa op zoek naar foto’s. Verzamel zoveel mogelijk leuke anekdotes, weetjes en voorvallen. Gebruik een van de Excel sjablonen van de Download pagina om ze te noteren. Last van een writers block? Associeer er op los m.b.v. onze lijst van steekwoorden.

2. Creatief aan de slag

bordspel kado schaarAfhankelijk van uw wensen en het aantal anekdotes kiest u een speltype. Download het bijbehorende ganzenbord sjabloon. Dat is een layout van het ganzenbord met genummerde vakjes die dient als uw leidraad. Er zijn sjablonen voor zowel jarigen als bruidspaar. Ga vervolgens aan de slag met het bedenken van de vragen en opdrachten. Deze vult u in uw Excel sjabloon.

3. Mailen of Wetransfer

bordspel kado mailU stuurt alle ver-zamelde foto’s en het Excel hulp-bestand naar ons op. Dit kan via Wetransfer naar
bordspelkado@gmail.com of per e-mail (verdelen over enkele mails). En u geeft aan wat welk spel u bestelt.

4. Corrigeren

bordspel kado checkBordspelkado.nl gaat nu voor u aan de slag. Als wij klaar zijn krijgt u een digitale proef- versie toegestuurd. Deze controleert u op fouten of andere verbeter-punten.  Voorgestelde verbeteringen worden uitgevoerd. Daarna wordt het spel gemaakt.

5. Betalen + verzenden

bordspel kado geldWanneer het spel gereed is wordt het spel aan u verstuurd. Dit kan op uw huisadres zijn of een opgegeven adres of een Postnl locatie. Op het moment dat het spel aan u verstuurd wordt ontvangt u een factuur met de track en trace gegevens. Deze kunt u dan direct voldoen.

Stap 1: Brainstormen en verzamelen

Het is de bedoeling dat u zoveel mogelijk anekdotes, weetjes, voorvallen, etc weet te verzinnen.

U zult waarschijnlijk merken dat als u er in uw eentje voor gaat zitten, het niet zo makkelijk lukt.
De beste methode is daarom om met vrienden, collega’s en/of familie bij elkaar gaan zitten en eens flink te brainstormen. Kies een dag uit dat u allen kunt en maak er een leuke avond of middag van. U zult merken dat wanneer u in een relaxte sfeer aan de slag gaat, dat dan de verhalen op een gegeven moment vanzelf komen. Het begin zal best even lastig zijn, maar als eenmaal een beginpunt is gevonden, dan komt de een na de ander met een leuk verhaal.

Probeer indien mogelijk de ouders van de gelukkige(n) erbij te betrekken. Zij weten vaak de leukste dingen uit de jeugdjaren. Vooral moeders zijn heel erg goed in details.

Zorg in het geval van een ganzenbordspel voor een bruidspaar voor een goede balans tussen bruid en bruidegom. De vakjes op het spelbord zijn fifty-fifty verdeeld. Zorg dat de anekdotes dat ook zijn.

Zorg ervoor dat u alles noteert wat er gezegd wordt! Wijs hier 1 iemand hiervoor aan. Een laptop werkt heel plezierig, omdat je achteraf makkelijker dingen kunt corrigeren, dan wel toevoegen. Maar lekker ouderwets met pen en papier kan uiteraard ook.

Zit u even vast in het denk-proces, gebruik dan een lijst met steekwoorden. Door te associëren komen uw hersenen op die manier weer op gang, en voor u het weet heeft u weer een hele reeks nieuwe anekdotes.

Ga op zoek naar foto’s. Digitaal of nog ouderwets geprint, hoe meer foto’s u kunt vinden, hoe beter. Ook kunnen er iconen gebruikt worden; die kunnen gemakkelijk op het internet gevonden worden.
Een bijkomend voordeel van foto’s zoeken is, dat u wellicht weer op nieuwe anekdotes komt. Die komen dan uiteraard als opdracht bij de foto te staan. Foto’s kunnen zowel per e-mail als via Wetransfer worden verstuurd.

Voor het bruidsparen ganzenbord spel zijn er nog een aantal zaken die sowieso niet mogen ontbreken als anekdote op het spelbord:

 • waar hebben ze elkaar ontmoet / waar zijn ze verliefd geworden
 • het moment van het aanzoek
 • vrijgezellenfeest (dit kan nog op het laatste moment worden ingevoegd)
 • de (gedigitaliseerde) trouwkaart voor het middelste vak. Het einddoel van het spel is om te trouwen, dus wat is er nu mooier om daar hun eigen trouwkaart voor te gebruiken.
 • Minimaal 3 verschillende foto’s van het bruidspaar samen

Tot slot één van de belangrijkste zaken: de titel van het spel. Deze komt prominent op het bord (en de eventuele doos) te staan en is dus zeer belangrijk. Het lijkt misschien eenvoudig, maar het bedenken van een pakkende titel kan een flinke breinbreker zijn. U kunt natuurlijk kiezen voor “Het <naam hoofdperso(o)n(en)> spel” of voor een bedrijf “Het <naam bedrijf> spel”. Maar dat is eigenlijk een beetje saai, zult u ook toegeven. Bedenk dus liefst een originele, flitsende titel. Misschien weet u een bijnaam voor de persoon die vaak wordt gebruikt of iets wat hem of haar in 1 woord kenmerkt. Of in het geval van een bruidspaar een passie die ze samen delen en waar ze helemaal voor gaan. En bij een bedrijf kan uw slogan natuurlijk uitstekend als subtitel worden gebruikt. De eer is aan u.

Stap 2: Creatief aan de slag

U heeft inmiddels een reeks foto’s gevonden en u heeft met brainstormen een aantal grappige anekdotes op papier (of laptop) gezet. In stap 2 is het de tijd om keuzes te maken en om vragen, doe-opdrachten en ganzenbord-opdrachten te verzinnen.

Allereerst is het aan u te bepalen welk type spel u wilt:

 • Welk type spel wilt u?
 • Als u niet veel anekdotes en foto’s hebt, kunt u kiezen voor het standaard type bordspel met 20 vakjes en zonder kaartjes.
 • Heeft u genoeg foto’s etc, dan kunt u kiezen voor een volledig gevuld spel.
 • Bulkt u aan de andere kant van de leuke verhalen en foto’s, dan kunt u kiezen voor het type spelbord met kaartjes.
 • Ook kunt u variëren in hoeveelheid vakjes op het speelbord. Als u kiest voor een type spel met kaartjes, krijgt u een set van 25 of 75 kaartjes.
 • U kunt nu zelf vragen, doe-opdrachten en ganzenbord-opdrachten verzinnen

Oké, u heeft een keus gemaakt om zelf creatief aan de slag te gaan om vragen en opdrachten te bedenken. Dan volgt hier het plan van aanpak:

 1. Download allereerst het gewenste ganzenbord sjabloon. Zoals gezegd is de keuze afhankelijk van het aantal foto’s en anekdotes. De templates variëren in aantal vakjes, en wel of geen kaartjes(vakjes). De template is uw leidraad voor het aantal te verzinnen vragen en opdrachten en voor het bedenken van een logische volgorde.
 2. Ga vervolgens aan de slag met het bedenken van de vragen en opdrachten. Hierbij kunt u gebruik maken van Excel sjabloon bestanden. U kunt daarnaast inspiratie opdoen van de tips en trucs te weten:

  • ganzenbord opdrachten
  • algemene vragen en doe-opdrachten
  • vragen voor kaartjes
  • opdrachten voor kaartjes
  • steekwoorden

   Variatie is het sleutelwoord. Door goed te variëren maakt u een spel dat leuk en uitdagend is om te spelen. Let daarom op dat u een goede balans creëert tussen:

  • bruid en bruidegom (alleen in geval van een bruidsparen spel)
  • vragen, doe-opdrachten en ganzenbord-opdrachten
  • positieve beloningen (bijv.: gooi nog een keer) en negatieve beloningen (bijv.: wacht x beurten)
 3. Zet de vragen en opdrachten zoveel mogelijk in chronologische volgorde. Heeft u gekozen voor een speltype met kaartjes, dan hoeven alleen de ganzenbord opdrachten in volgorde te worden gezet. De vragen en doe-opdrachten komen in dat geval op de kaartjes te staan. Let ook hier op de goede balans en, probeer bij opdrachten waar men een x aantal plaatsen vooruit of achteruit moet, zoveel mogelijk op een neutraal vakje uit te komen (bijvoorbeeld een ‘Pak een kaart’ vakje).
 4. Vragen en opdrachten die op het speelbord komen moeten zoveel mogelijk worden voorzien van foto’s. Het zal lang niet altijd lukken om bij leuke anekdotes ook een mooie foto te vinden, simpelweg omdat u niet altijd een camera bij de hand hebt. Daarom is het wellicht handig om de hulp in te schakelen van de foto-website flickr of google afbeeldingen. Een steekwoord levert vaak honderden fotoresultaten op; u heeft het letterlijk voor het uitkiezen. U kunt ook iconen zoeken op het internet. Ook kaartjes kunnen trouwens van een foto worden voorzien, mocht u daar behoefte aan hebben. Dat is wel meerwerk.

Gelukt? Gefeliciteerd! Een van de belangrijkste en meest uitdagende taken zit er nu op.

Stap 3: Mailen of Wetransfer

Dan is het nu tijd om alles op te sturen. Foto’s kunnen digitaal en dan per mail of via Wetransfer worden verstuurd. Dit kan naar het e-mail adres: bordspelkado@gmail.com

U geeft in een mail aan door wie het spel aangeboden wordt; dit komt namelijk in de handleiding te staan.
Ook de reden waarom iemand het spel cadeau krijgt komt in de handleiding te staan. Geef dat daarom svp ook per mail door.

De volgende zaken stuurt u op:

 1. Foto’s digitaal
  De middenfoto , minimaal 2100 x 1400 pixels
  De vakjesfoto’s, minimaal 444 x 333 pixels – liefst portret formaat
  (een foto wordt daarom ook wel op zijn zijkant in een vakje geplaatst).
  Indien van toepassing, voor de deksel de foto minimaal 1600 x 1200 pixels
 2. Het ingevulde Excel sjabloon-bestand
  • vragen, doe-opdrachten en ganzenbord opdrachten, inclusief de volgorde op het speelbord! òf
  • verhalen en anekdotes voor op kaartjes. Deze kunnen onder de vragen/opdrachten ingevuld worden; daar is al ruimte voor gemaakt.
 3. Voor het bruidsparen spelbord: de (gedigitaliseerde) trouwkaart. Deze komt prominent in het middelste vak. Tenzij u het anders wilt.
 4. Wie het spel aanbieden – in een mail
 5. Wat de bedachte titel is van het spel – in een mail
 6. Uw adresgegevens
 7. Uw 06-nummmer
 8. Wanneer u het spel in uw bezit wilt hebben; dit ivm de planning

N.B.: Het zou heel goed kunnen dat u nog niet alle foto’s en verhalen heeft kunnen verzamelen. Voor het bruidsparen bordspel is het vrijgezellenfeest bijvoorbeeld vaak in één van de laatste weekenden voor de trouwerij gepland. Geen nood: Er kunnen altijd foto’s en verhalen (of opdrachten) nagestuurd worden; tot 1 week voor het feest of de gelegenheid.

Stap 4: Corrigeren

Bordspelkado gaat nu voor u aan de slag om de teksten en foto’s te plaatsen. Bij het standaard spelbord zijn dat 20 vakjes. De middenfoto wordt ook geplaatst. In het Start vak kan ook een foto komen. De ingevulde teksten in het sjabloonbestand en de foto’s, worden nu in het betreffende type spelbord geplaatst.
In het midden van het spelbord, aan de onderkant van de middenfoto, wordt de titel van het spel geplaatst. Bij het bruidspaar spel kan dit ook aan de linkerkant komen.
Op de zijkanten van de doos komt ook de titel te staan.

Van Bordspelkado krijgt u een digitale proef-versie toegestuurd van het spelbord en van de doos igv eigen foto op de doos. Deze controleert u op fouten of andere verbeter-punten. Voorgestelde verbeteringen worden uitgevoerd en dan wordt het spel gemaakt.

Stap 5: Betalen en verzenden

Op het moment dat het spel gereed is, worden de track en trace gegevens van Postnl met de factuur naar u gestuurd. De factuur kunt u dan direct voldoen. De verzendkosten bedragen € 7,25 en voor België € 13.- Daarna wordt het spel daadwerkelijk bij Postnl afgeleverd.
De volgende dag wordt het bordspel door Postnl bij u aangeboden. Het is ook mogelijk om het spel naar een Postnl locatie te laten verzenden.