Bruidspaar spelregels

Spelregels – Ganzenbord voor bruidsparen

bordspel trouwen bruidspaar  bordspelkadoGanzenbord voor bruidsparen is niet hetzelfde als traditioneel ganzenbord. Er zijn bijvoorbeeld 2 beginpunten in plaats van 1.

Dit zijn de spelregels voor een bruidspaar ganzenbord met kaartjes. Voor de versie zonder kaartjes gelden iets afwijkende spelregels.

Het spel in het kort

Het … spel (hier kunt u een zelf bedachte naam voor het spel invullen) is het spel waarin bruid en bruidegom centraal staan. Tijdens het spelen doorlopen de deelnemers hun levens om uiteindelijk samen te komen, verliefd te worden en in het huwelijk te treden. Het stel dat het eerste in het huwelijk treedt, heeft gewonnen.

Het minimum aantal spelers is twee, het maximum aantal spelers is acht. Bij voorkeur wordt het spel met een even aantal spelers gespeeld, hoewel een oneven aantal niet onmogelijk is.

Doel van het spel

Als eerste stel van alle deelnemers in het huwelijk treden (op de trouwkaart terecht komen).

Inhoud van het spel

  • 1 speelbord
  • 8 pionnen (4 mannetjes en 4 vrouwtjes)
  • 1 dobbelsteen
  • 25 Bruid kaarten
  • 25 Bruidegom kaarten
  • 25 Samen kaarten

Voorbereiding

  1. Vouw het bord open en leg het met de speelkant naar boven.
  2. Sorteer de kaarten:
    • de Bruid kaarten komen op het “Bruid kaarten” vak te liggen
    • de Bruidegom kaarten komen op het “Bruidegom kaarten” vak te liggen
    • de Samen kaarten komen op het “Samen kaarten” vak te liggen.
  3. Elke speler kiest een pion:
    • kies je een bruid-pion, dan ben je een bruid
    • kies je een bruidegom-pion, dan ben je een bruidegom
  4. Er zijn bij voorkeur even veel bruiden als bruidegommen. Indien met een oneven aantal wordt gespeeld, moet de verdeling zo evenredig mogelijk zijn.
  5. Bruiden beginnen bij de “Bruid start”. Bruidegommen beginnen bij de “Bruidegom start”.
  6. De dobbelsteen bepaalt wie er mag beginnen. Wie het laagste getal gooit mag beginnen, gevolgd door de speler aan zijn of haar linkerkant.

Het spel

Als je aan de beurt bent, gooi je met de dobbelsteen. Verplaats je pion het gegooide aantal vakjes. Het vakje waarop de pion terecht komt, bepaalt wat je moet doen.
Lees de tekst in het vakje hardop voor en voer de daar gestelde opdracht uit. Als de opdracht luidt dat je een kaart moet pakken, lees dan vervolgens ook de kaart hardop voor (tenzij anders vermeld) en voer de opdracht uit of geef antwoord op de vraag.
Soms luidt de opdracht dat je een x-aantal vakjes naar voren of achteren moet. Je komt dan op een nieuw vakje. Voer direct ook de opdracht van dit nieuwe vakje uit voordat een volgende speler aan de beurt is. Ga zo door totdat alle opdrachten zijn uitgevoerd. Daarna is de volgende speler aan de beurt.

Er mogen meerdere pionnen tegelijkertijd op een vakje staan.

Ontmoeting

Alle bruiden en bruidegommen gaan door tot en met het vakje “Ontmoeting” (dit is het vakje waar de bruid en bruidegom elkaar voor het eerst hebben ontmoet, bijvoorbeeld op dansles). Ook al zou de speler aan de hand van het gegooide aantal ogen verder kunnen, dan nog is het vakje “Ontmoeting” voorlopig eindpunt. Hier wordt gewacht op een partner van het andere geslacht, waarna beiden verder mogen gaan naar het “Verliefd” vakje.

Wordt gespeeld met een oneven aantal, dan ligt het lot van degene die als laatste aankomt bij het vakje “Ontmoeting” in de handen van de andere spelers. Die bepalen of de speler op dat moment verliest (en iets mag gaan inschenken voor de andere spelers) of dat hij of zij toch door mag naar het vakje “Verliefd” (de coulance regeling).

Vanaf het “Verliefd” vakje vervolgen de bruid en de bruidegom elk apart hun weg. Ondanks dat ze een stel vormen, hebben ze elk hun eigen leven met activiteiten en bezigheden die ze ook zonder de ander uitvoeren. Het spel wordt op dezelfde manier verder gespeeld.

Vrijgezellenfeest

Vervolgens gaan de bruiden en bruidegommen door tot en met het vakje “Vrijgezellenfeest”. Ook al zou de speler aan de hand van het gegooide aantal ogen verder kunnen, dan nog is het vakje “Vrijgezellenfeest” voorlopig eindpunt. Hier wordt gewacht op een partner van het andere geslacht (dit hoeft niet dezelfde persoon te zijn als bij het vakje “Ontmoeting”. Het gaat om het samenkomen van een bruid-pion en een bruidegom-pion). De spelers mogen alleen verder als stel, met één bruid en één bruidegom.

Om in het huwelijk te kunnen treden (terechtkomen op de trouwkaart), moet één van beiden het getal 1 gooien. Dit gooien om het laatste vak (de trouwkaart) gebeurt in dezelfde volgorde als voorheen gegooid werd. Wordt er meer dan 1 gegooid, dan mag het stel op het vakje “Vrijgezellenfeest” blijven staan.
Komt er een ander stel bij op het vakje “Vrijgezellenfeest”, dan blijven de stellen in de oorspronkelijke samenstelling. Aan partnerruil wordt niet gedaan…, hoewel het stel dat nu daadwerkelijk in het huwelijk treedt wel een ander kan zijn dan het stel op het vakje van de “Ontmoeting”.

Einde van het spel

Het eerste stel dat in het huwelijk treedt (terechtkomen op de trouwkaart) heeft gewonnen. Dat is tevens het einde van het spel.